maanantai 18. huhtikuuta 2011

Ruoka tekee pääsiäisjuhlan

Samalla kun paastonaika saa intensiivisen päätöksensä näin hiljaisella viikolla, katse alkaa siirtyä orastavaan juhlaan. Ruokakaupoissa pääsiäisen herkut ovat jo hetken aikaa täyttäneet hyllyjä, siinä kassan vieressä tietysti houkutteleva suklaamunien valikoima. Vielä ei kuitenkaan ole aivan näiden herkkujen aika: Esimerkiksi koristellut pääsiäismunat symboloivat ylösnousemuksen uutta alkua, mistä kertoo myös koristelun perinteinen punainen väri. Meille munien koristelu on levinnyt idästä, ortodoksisesta pääsiäisperinteestä. Sieltä on tullut myös monille tuttu pasha sekä pääsiäispulla, kulitsa, jota leivottiin niin paljon, että sitä riitti talon väelle koko pääsiäisen ajaksi.

Perinteisin suomalainen pääsiäisen ajan ruoka on tietysti mämmi. Satakuntalaisen keittokirjan (SKS, 1992) mukaan mämmin teko aloitettiin kiirastorstaina imellyttämällä maltaita ja ruisjauhoja. Uunissa tai padassa hitaasti kypsennetty imelletty seos jäähdytettiin ja sitä tarjottiin pitkänä perjantaina. Pääsiäispäivien juhlapöytään taas on perinteisesti kuulunut lammas ja keitetyt munat. Broileri oli pitkään pääsiäislammasta suositumpi, mutta viime aikoina lammas (tai karitsa) on taas päässyt juhla-aterian pääraaka-aineeksi.


Oikean pashan raaka-aineiden pitää olla rasvaisia: smetanaa ja rasvaista rahkaa sekä voita. Rasvaista rahkaa ei suomalaisesta ruokakaupasta tosin löydy.

Kuten perinteiseen pashaan, moniin muihinkin pääsiäisen jälkiruokiin sopivat hapanmaitotuotteet. Jos pashamuotti ei kuulu nykykodin varustuksiin, voi sekoittamalla erilaisia hapanmaitotuotteita kehittää hieman erilaisen hyydytetyn kakun. Tässä pakastealtaan arvokas herkku eli tyrni pääsee komistamaan keväistä juhlapöytää.

Tyrnikakku


150 g digestivekeksejä
90 g sulatettua voita

Täyte:

3 liivatetta
2 pientä luomumunaa
1 dl sokeria
1 dl tyrnimehua
1,5 dl vaniljajogurttia
200 g tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa vaahdotettuna

Kiille:
5 liivatetta
1,5 dl tyrnimehua
1,5 dl sokeria
1,5 dl vettä

Aloita tyrnimehun keittämisellä: Kiehauta n. 3 dl pakastettuja tyrnejä ja purista mehun siivilän läpi. Tyrnin siemenet ja kuoret leivoin leiväksi. Voit myös tuorepuristaa mehun sulaneista marjoista.


Pohjaa varten sulata rasva ja murskaa keksit nuijalla tai monitoimikoneella. Sekoita sulatettu rasva murujen joukkoon. Painele keksiseos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Vuoan reunat voi myös öljytä, jos leivinpaperisuikaleet reunoilla tuntuvat hankalilta.

Laita 3 liivatelehteä likoamaan kylmään veteen. Vaahdota munat ja sokeri vaahdoksi. Vaahdota myös kerma vaahdoksi eri astiassa, puhtaalla vatkaimella. Kiehauta noin puoli desiä tyrnimehua ja liota sen joukkoon puristetut liivatteet. Jäähdytä seosta hiukan lisäämällä noin puoli desiä kylmää tyrnimehua. Sekoita muna-sokerivaahdon joukkoon tuorejuusto, jogurtti, kermavaahto ja kädenlämpöinen tai viileämpi tyrniliivatemehu. Levitä täyte muruseoksen päälle vuokaan. Nosta kylmään hyytymään.

Kun torttu on hyytynyt (noin tunnin - kahden päästä), valmista kiille: Laita 5 liivatelehteä likoamaan kylmään veteen. Kiehauta tyrnimehu ja sokeri. Purista joukkoon liivatelehdet ja jäähdytä seosta kylmällä vedellä. Tarkista makeus. Kun seos on jäähtynyt, muttei vielä kokonaan hyytynyt, kaada se varovasti hyytelökakun päälle. Varo tekemästä reikiä. Hyydytä vielä noin tunti. Koristele lopuksi tyrnimarjoilla tai hedelmillä.

Herkullista pääsiäistä!

Toivottaa,

Riina Pykäri, ts. johtava opettaja, Helsingin suomenkielinen työväenopisto

Lisätietoja: http://www.hel.fi/hki/sto/fi/Opiskelu/Hyvinvointi+ja+terveys
Blogin kuvat kirjoittajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti