Pääsiäistä edeltävänä viikonloppuna Lontoon merimieskirkolla kokoonnutaan pääsiäisbasaarin merkeissä. Pari kontillista mämmiä, suklaamunia, ruisleipää, salmiakkia ja muita suomalaisia tuotteita saapuu Lontooseen laivakyydillä. Myyjäisten (sekä joulu- ja pääsiäismyyjäisten välillä toimivan suomikaupan) ansiosta suomalaisen ruuan ystävät pysyvät kotoisissa herkuissa ja kirkko saa kerättyä varoja toimintaansa varten.
Pääsiäismyyjäisten tarkoitus ei ole kuitenkaan olla pelkkä suomalainen sekatavarakauppa, vaan keväinen tapahtuma, joka voisi virittää ihmisiä pääsiäisen tunnelmaan.
Pääsiäismyyjäisten tunnelman eteen saa nähdä joulumyyjäisiä enemmän vaivaa. Joulu on lauluja, muistoja makuja ja tuoksuja tulvillaan. Muusikkotalkoolaisten soittamat ja laulamat joululaulut vievät pidempäänkin ulkomailla asuneen maan miehen ajatukset joulun sanomaan. Kun ostoksiaan tekevät ihmiset kokoontuvat spontaanisti flyygelin ääreen laulamaan Maa on niin kaunista, työntekijänkin silmät meinaavat kostua.
Mutta mistä löytää sellaisia säveliä, jotka suuntaavat satunnaisen ostosten tekijän ajatukset tyhjälle haudalle? Miten myyjäisten tunnelma voisi välittää jotain pääsiäisen ilosta?
Onneksi on mämmi, pasha ja mignon-munat. Suomalaiseen vuodenkiertoon liittyvät ruuat tulevat monelle läheisiksi siinä vaiheessa, kun eletään toisen kulttuurin keskellä. Kirkolla kävijät tuntuvat arvostavan tuttuja lapsuuden makuja ja mummulasta tuttuja ruokia. Elegantin skandinaavisen gourmetin sijasta tiensä ostoskoreihin löytävät hernerokat, juustonaksut, pinaattiletut ja kettukarkit.
Nekin ruuat, jotka kotimaassa maistuivat pahalle, maistuvat ulkomailla asuessa pyhälle. On pyhää tuntea olevansa kotoisin jostakin. On pyhää syödä pääsiäisenä mämmiä, tehdä lasten kanssa virpomaoksia ja maalata pääsiäismunia.
Ei pyhyyttä ole vain siellä, missä harras musiikki soi juhlallisessa tilassa. Pyhyys asuu myös siellä, missä ihmiset jakavat elämänsä ja grillimakkaransa toistensa kanssa. Jotain pyhää on siinäkin, että ihmiset tulevat pääsiäisen alla kirkolle nauttimaan elämän lahjoista: ruuasta, juomasta, vuoden kierrosta, omasta kielestä ja kulttuurista, vanhojen ja uusien ystävien seurasta.
Pääsiäismyyjäiset loppuvat palmusunnuntaina, mutta kirkko pitää ovensa auki koko hiljaisen viikon ajan. Kiirastorstaina, pitkäperjantaina ja pääsiäispäivänä pidämme suomenkieliset kirkonmenot. Jossain niissä veisaamme myös virren, joka tuntuu olevan yllättävän monen paikallisen suomalaisen lempipääsiäisvirsi. Se on Vieraalla maalla kaukana.
Anna Hälli, Pappilan emäntä Lontoon merimieskirkolta
Lisätietoja Merimieskirkon toiminnasta: www.merimieskirkko.fi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti