torstai 26. tammikuuta 2012

Hyviä ääniä Pyhän yhteydessä

Kolmas vuosi Pyhän äärellä on alkanut. Ensimmäisenä vuotena aiheena oli Häivähdys Pyhää, toisena Oikeus Pyhään ja nyt olemme Pyhän yhteydessä. Varovainen tunnustelu ja Pyhän äärellä ihmettely on kääntymässä kutsuksi elää Pyhän yhteydessä.

Joulun alla ilmestyi Marjukka Laihon ja Paavo Rannan toimittama Onneksi on pyhä! Noin 52 tapaa viettää sunnuntai. Yksi tapa olla pyhän yhteydessä on pyhäpäivän pyhittäminen. Tuo kirjaa antaa vinkkejä monenlaiseen pyhäpäivän viettämiseen. Tuore uutinen kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan jumalanpalveluksiin osallistuvilla on vähemmän stressiä. Eli mitä useammin ihminen käy kirkossa, sitä alhaisempi hänellä on verenpaine. Vaikkei olekaan selvää, kumpi on syy ja kumpi seuraus, perinteisesti on kristikunnassa ajateltu, että Kristuksen kirkko on myös sairaala, hoito- ja lepokoti.

Aikanaan innostuin myönteisen regression teoriasta. Sen mukaan mm. jumalanpalvelus tarjoaa ihmiselle otollisen mahdollisuuden myönteiseen taantumiseen. Kun ihminen häärää ja puuhaa koko viikon kaikenlaisissa rooleissa, jumalanpalveluksessa hän saa olla vaan – kuten eräs suomalainen virsirunoilija asian ilmaisee – täysi nolla. Kirkko on sekä ehtoollispöytä että kastemalja, ei hengellinen kuntosali. Ei tarvitse suorittaa, ei tarvitse olla aktiivinen ja puuhakas. Saa vain olla leivän, viinin, sanan, musiikin ja koko tilan hoidettavana. Tämä on monelle tärkeä tapa olla Pyhän yhteydessä.

Sanan kirkossa on tarpeen muistuttaa, ettei tätä yhteyttä rakenneta vain sanan voimin. Monica Vikström-Jokelan ja Eero Jokelan kirjassa Aika pyhä! on mainio kertomus kodin maailmasta. Usein ajattelemme, että pikkulapsi saa paremmin unen päästä kiinni, kunhan koko koti on vaan hiljainen. Perheen pikkupoika ei kuitenkaan saa unta, koska ”kaikki hyvä äänet ovat poissa”. Kun olohuoneen sohvalta kuuluu vaikkapa vanhempien keskusteluääniä, ne välittävät lapselle turvallisuutta, ne ovat ”hyviä ääniä”. Hyvät äänet viestittävät, että kotona on ihmisiä, jotka pitävät lapsesta huolta. Vastaavalla tavalla pyhien yhteisössä eli Kristuksen kirkossa tarvitsemme monenlaisia ”hyviä ääniä”, signaaleja siitä, että olemme Pyhän yhteydessä, Pyhän hoidossa ja rakkauden kohteena.


Kalle Kuusimäki
Pyhä-painopisteen ohjausryhmän puheenjohtaja

Mikäli innostuit kirjoista, ne löydät näin:
Onneksi on pyhä! Noin 52 tapaa viettää sunnuntaita -kirjan on toimittanut Kirjapaja ja sitä myy Kotimaakauppa http://www.kotimaakauppa.fi/
Aika pyhä! -kirja on Lasten Keskuksen kustantama ja sitä saa ostaa Lasten Keskuksesta http://www.lastenkeskus.fi/ tai hyvin varustetuista kirjakaupoista.
Jumalanpalvelukset taas löydät oman seurakuntasi nettisivuilta tai seurakuntalehdestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti