keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Pyhä-painoläiskätesti

Kristillisen kasvatuksen edellisessä numerossa (1/11) esiteltiin Peter Halldorfin kirja Pyhän tuoksu (Kirjapaja 2009). Siinä todetaan: ”Mysteeri, pyhä salaisuus, ei anna selittää itseään”. Pieni hahmottomuus, kenties jopa rönsyily onkin ollut ensituntumani myös Pyhä-painopisteestä. Miten jostain näin laajasta voi saada ”projektinmallisen” otteen? Kaavioihin, kuvioihin ja tilastoihin pyhää on vaikea pakottaa. Kuitenkin pyhällä on erityislaatunsa, se jokin, joka tekee pyhästä pyhää. Sukulaisiahan ne ovat, pyhä ja piha, erotettu ja rajattu, aina omalla tontillaan.

Näin kirjoitan tänään ilmestyneessä Kristillinen kasvatus -lehdessä (2-3/2011, s. 7). Pohdinnat syntyivät toki jo reilu kuukausi sitten, silloin kun sekä Pyhä-painopisteen ohjausryhmässä että neuvottelukunnassa oli keskustelu tämän vuoden työskentelyn teemoista ja tavoitteista. Pyhää ohjaamassa on varsin kokenut ja näkemysrikas joukko omien erityisalojensa ammattilaisia. Toiveita ja visioita koko kirkon ensimmäiselle yhteiselle painopisteelle onkin ollut runsaasti. Samalla on tiedostettu rajaamisen tarve.

Kun erilaiset joskin erinomaiset näkemykset Pyhän ytimestä on nostettu keskusteluun, on lopputulos näyttäytynyt ainakin Pyhä Sihteerille hyvin samankaltaisena: ”Kaikki tämä on tärkeää ja luovuttamatonta.” Niinpä Pyhä rönsyää armeliaasti ylitsevuotavan maljan tavoin. Viimeisimmässä neuvottelukunnan kokouksessa painopisteen kuvattiin muistuttavan lähinnä painoläiskää. Johdatuksesta vaiko sattumien summasta, tähän monimuotoisuuteen osui myös Pyhän logokuvan suunnitellut graafikkomme aivan painopisteen alkutaipaleella.

Graafikko: Satu Kontinen, www.facebook.com/satukala

Kuvassa on nähty monenmoista - ja toki graafikollakin on oma tarinansa kuvasta. Kuvat ja kuvapolut, ajatusten vaellus kuvan äärellä saavat uutta tilaa painopisteessä vielä loppukevään ja kesän aikana. Verkkosivuille on luvassa uusi kuvapankki ja muitakin kivoja juttuja, joista kerron tuonnempana. Viikonlopun Kirkkopäivillä aloitamme jo sukelluksen kuvien maailmaan. Nyt kysynkin myös Sinulta: Mitä näet kuvassa?

Vastauksesi Pyhä-painoläiskätestiin voit kommentoida blogiin, näpytellä osoitteeseen pyhapainopiste(at)gmail.com tai kirjoittaa käsin Lahden Kirkkotorin Pyhä-pöydän äärellä, joka sijaitsee osana Kirkon ulkoasiainosaston esittelypistettä (A7-A8). Viikon sisällä vastanneiden kesken arvomme viisi kappaletta Puhetta pyhästä -kirjoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti